GR5 cat 1

 

E2 is de benaming van een Europees wandelpad dat over een afstand van 5000 km van Galway in Ierland tot Nice aan de Franse Riviera loopt. De landen die daarbij aan bod komen zijn Ierland, Noord-Ierland, Schotland, Engeland, België, Nederland, Groot-Hertogdom Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland. In Schotland vertakt het E2 wandelpad in een oostelijke en een westelijke variant. Beide varianten komen terug samen in Zoersel (België) om vandaar als één pad verder te gaan.
Samen met andere ‘E’ paden vormt E2 de ruggegraat van een uitgebreid Europees wandelnetwerk met vertakkingen naar alle windstreken. Als wandelaar komen we de ‘E’ aanduidingen onderweg zelden tegen. In de verschillende landen waar ze door lopen vallen ze meestal samen met lokale paden, en het is die benaming die je dan tegenkomt.

Op die manier valt de E2 grotendeels samen met het bij GR wandelaars tot de verbeelding sprekende ‘GR 5’ pad. Over het algemeen wordt met GR 5 het E2 tracé van Bergen-op-Zoom tot Nice bedoeld, dus nagenoeg de volledige E2 op het Europese vasteland. De afstand zoals aangegeven bij het startpunt in Bergen-op-Zoom is 2172 km.

Meer info over de ‘E’-paden vind je op de websites European Ramblers Association en op Wikipedia.

Op de westelijke variant van de E2 liepen we tot nu toe enkele delen op Frans en Belgisch grondgebied. Je vindt ze op deze website onder de rubrieken GR 128, GR 5A Zuid, GR 12 en GR 565.
Een klein stukje (de verbinding GR 5A – GR 5 / E2 rond Antwerpen, 25 km) is speciaal uitgewerkt voor de E2. Dat stukje wordt beschreven in de topogids GR 5A Zuid en hebben we hier onder de GR 5 rubriek opgenomen.

Van de beroemde GR 5 liepen we tot nu volledig de trajecten die beschreven worden in de topogidsen « GR 5 Traject der Lage Landen » en « GR 5 Wallonië – Luxemburg ». Het traject uit de topogids « GR 5 Luxemburg – Lotharingen » is voor ons nog een ‘werk in uitvoering’. En van de rest kunnen we alleen nog maar dromen.

Al bij al hebben we nog maar een erg klein stukje van het GR 5 pad afgestapt, en dat zijn dan uiteraard de trajecten die het dichtst bij onze thuisbasis liggen.