GR131-cat 1

Een eerder kort GR pad (128 km) dat hoofdzakelijk West-Vlaanderen doorkruist.

GR 131 vertrekt in Oost-Vlaanderen op de Belgisch – Nederlandse grens (Maldegem – Eede), waar ook GR 5A voorbijkomt. Tussen Knesselare en Beernem gaat het al vlug West-Vlaanderen in om dan via Torhout, Diksmuide en Ieper te eindigen in het Molenbos bij het bekende domein Palingbeek. Daar sluit GR 131 aan op de GR 128 Vlaanderenroute.

Omdat de grootste hoogtes op dit pad zich beperken tot wat molshopen, een paar bruggen over autowegen en spoorwegen, en enkele dijken langs de waterlopen, moet dit zowat het makkelijkste GR pad in België zijn. Voor spectaculaire of avontuurlijke tochten moet je niet bij GR 131 zijn. Wat je wel krijgt is een erg rustige tocht door een bij uitstek agrarische streek. In de slotetappes ontsnap je niet aan het tragische oorlogsverleden.

De benaming Krekengebied – Ieperboog is wat ongelukkig gekozen.
Het klopt dat Maldegem deel uitmaakt van het Oost-Vlaamse Krekengebied, maar je krijgt op GR 131 geen enkele kreek te zien. Daarvoor moet je op GR 5A en het Grenslandpad zijn.
De Ieperboog is de uitstulping (the Ypres Salient) in het WO I westfront rond Ieper. GR 131 toont je heel wat van het oorlogsverleden rond Ieper, maar de Ieperboog zelf wordt niet gevolgd.