GR128 cat 1

 

GR 128 « Vlaanderenroute » is een 468 km lang wandelpad dat Vlaanderen van west naar oost doorkruist, van Kemmel in het West-Vlaamse Heuvelland tot Teuven in de Limburgse Voerstreek.

Oorspronkelijk was de route zelfs nog ruim 200 km langer want ook Frans-Vlaanderen werd doorkruist (van Wissant tot Kemmel) en van Teuven liep het traject nog door tot in Aachen. Die routedelen vallen echter niet onder de bevoegdheid van de Vlaamse GR organisatie waardoor het onmogelijk werd om nog de verantwoordelijkheid op te nemen over het onderhoud en de juistheid van die ‘buitenlandse’ delen. Het Frans-Vlaanderen traject staat wel nog altijd ingetekend op de Franse IGN-kaarten en kan nog altijd gevolgd worden. Uit eigen ervaring kunnen we dit ‘vergeten’ deel alleen maar blijven aanraden aan iedereen die het er voor over heeft om dit boeiend en erg contrasterend stuk ex-Vlaanderen wat beter te leren kennen.

De Vlaanderenroute doorkruist het Heuvelland, trekt langs en kruist Mandel, Leie, Schelde en Dender, rolt over de Brabantse kouters en door het Dijleland, verkent Haspengouw en bereikt de Maas om door de mergelstreek in de Voer uit te komen in Teuven.
Wie de volledige GR 128 door Vlaanderen afstapt kan van de GR organisatie een attest bekomen en krijgt een plaatsje in de Eregalerij op hun website.

In juli 2014 verscheen een topogids die het volledige traject beschrijft.
Tot dan was het Vlaanderentraject verdeeld over twee topogidsen, plus nog een veel ouder boekje dat het Frans-Vlaanderen deel beschreef. Wij liepen het traject nog met die 3 topogidsen, vandaar dat onze wandelverslagen nog volgens die 3 oudere topogidsen ingedeeld zijn.