GR125 cat 1

 

Het 262 km lange GR 125 pad vormt een lus die de Waalse provincies Hainaut en Namur doorkruist. Officieel begin- en eindpunt van GR 125 is het stadje Walcourt, maar omdat het een lus is kan er van om het even welke plaats vertrokken worden.

De benaming ‘Ronde Tussen-Samber-en-Maas’ verwijst naar de streek die in het Frans afgekort wordt als ESEM (Entre-Sambre-Et-Meuse).

Ongeveer een derde van het traject is opgenomen in de sinds 2014 bestaande ‘Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay (GTFPC)’, eveneens een project van de Waalse GR organisatie. Het betreft het zuidelijke deel tussen Froidchapelle en Hastière. Interessant is dat in het kader van het GTFPC project een aantal vrije bivakzones op dit traject aangelegd werden. Dat betekent dat alvast 100 km van het GR 125 traject volledig gratis kunnen doorlopen worden met tent en rugzak.
Het oostelijke deel van GR 125 tussen Falmignoul en Floriffoux valt dan weer samen met het GR 126 pad.

GR 125 is beslist een aanrader, niet in het minst door de verrassende verscheidenheid aan landschappen die onderweg aan bod komen.
Tussen Namur en Froidchapelle gaat het vooral door een rustige licht glooiende streek waar de hoogteverschillen relatief beperkt blijven. Op het zuidelijk deel tussen Chimay en Hastière verdiept het reliëf zich in de Calestienne en de Viroinvallei langsheen enkele unieke natuurgebieden. Vanaf Hastière volgt het traject tenslotte de majestueuze Maasvallei. Het gaat er af en toe stevig op en neer, met als beloning prachtige uitzichten over de riviervallei