De vraag wordt dikwijls gesteld op internet zoekmachines, maar ook in gesprekken merken we heel wat onzekerheid over de GPS mogelijkheden van smartphones.

Daarom hier meteen klaar en duidelijk het antwoord: EEN INTERNET (of DATA) VERBINDING IS HELEMAAL NIET NODIG OM DE GPS-FUNCTIE OP JE SMARTPHONE TE GEBRUIKEN !!!
En zelfs al beschik je over internet toegang, dan kun je die best uitschakelen als je de GPS-functie op je smartphone gebruikt om een wandeltrack te volgen en/of te registreren. Dat bespaart alvast op je batterij, en meteen ook op je internet abonnement.

Bij de aankoop van een smartphone wordt er meestal een combinatie van een gsm en een internet abonnement bij voorgesteld. Op zich is dat niet onlogisch want het verschil tussen een gewone gsm (om te bellen en te sms’en) en een smartphone is nu eenmaal dat je met die smartphone ook mobiel online op het internet kunt surfen. Je kunt er bovendien allerlei toepassingen (apps) op downloaden, en ook daarvoor moet je over een internet verbinding kunnen beschikken op je smartphone.

Daarom denken velen dat je met een smartphone weinig of niets kunt doen zonder internet verbinding, ook niet met de GPS-functie die meestal op die toestellen beschikbaar is … MAAR DAT IS EEN HARDNEKKIGE MISVATTING!

De GPS-functie gebruik je via een app. Je moet die app eerst en vooral op je smartphone installeren.

Apps vind je op allerlei marktplaatsen, en dat zijn internet websites. De bekendste zijn die van de leveranciers van de verschillende types smartphones (Android, Windows, iPhone), maar er bestaan nog tal van andere websites waar je apps voor je smartphone kunt downloaden.
Om een app te downloaden moet je smartphone online zijn. Heb je een internet abonnement op je smartphone, dan kun je dat altijd en overal doen. Je moet alleen rekening houden met de aard van je abonnement want soms staan er limieten op hoeveel je kunt surfen en downloaden voor de prijs van je abonnement. Maar ook zonder internet abonnement op je smartphone is het mogelijk online te gaan … Heb je thuis wifi voor je pc(‘s), dan kun je die verbinding ook voor je smartphone gebruiken. Je surft naar een marktplaats, zoekt een app, en installeert de apps die je wil, en dat allemaal zonder gebruik te maken van een internet abonnement op je smartphone. Er bestaan ook (meer en meer) wifi hotspots op publieke plaatsen waar je gratis met je smartphone het internet op kan.
ZELFS VOOR HET INSTALLEREN VAN APPS OP JE SMARTPHONE HEB JE DUS STRIKT GENOMEN GEEN INTERNET ABONNEMENT NODIG!
Begrijp ons wel niet verkeerd. Vele apps (zoals e-mail en webbrowser apps) hebben internet nodig om te kunnen functioneren. Wil je die apps altijd en overal kunnen gebruiken, dan heb je wel degelijk een internet abonnement nodig op je smartphone.
Er bestaan echter evenveel apps die geen internet verbinding nodig hebben, behalve om ze te installeren. Spelletjes, notities maken, bellen, agenda beheren, contacten beheren, … en ook GPS apps, kunnen zonder internet werken.

Er bestaan tal van apps die gebruik maken van de GPS-functie.
Het komt er op aan je goed te informeren over de manier waarop de app gebruik maakt van de GPS-functie. Sommige apps kunnen dat zonder beroep te moeten doen op het internet, anderen hebben internet nodig. Vooral de aspecten ‘kaart’ en ‘plaatsbepaling’ zijn daarbij van belang.

Er zijn GPS apps die het nodige kaartmateriaal onderweg via de internet verbinding van de smartphone inladen. Dat is uiteraard niet wat je zoekt, tenzij je internet abonnement genoeg surfvolume voorziet om je daarover geen zorgen hoeven te maken. En zelfs al is dat het geval, dan geldt dat alleen maar in het binnenland. In het buitenland kunnen de kosten aanzienlijk oplopen.
Er bestaan echter heel wat GPS apps die je toelaten kaartmateriaal op voorhand in te laden en op je SD-kaart te plaatsen. Dat doe je best thuis, en als je dan later op stap gaat hoeft je smartphone niet online te zijn om gebruik te maken van de lokaal opgeslagen kaarten.

Naast het kaartmateriaal kan ook de plaatsbepaling (positionering) al of niet gebruik maken van internet. Je smartphone beschikt over drie manieren om je positie te bepalen. Hij kan gebruik maken van het gsm netwerk, van het internet, en van de GPS satellieten. Heel wat GPS apps gebruiken ze alledrie. Men spreekt daarbij van A-GPS (Assisted GPS). De reden is dat het altijd een tijd duurt voor een systeem de nodige GPS satellieten kan ontvangen en coördineren, terwijl veel vlugger een plaatsbepaling kan bekomen worden met het gsm netwerk en het internet. Dat is ook handig als GPS ontvangst niet mogelijk is (als je bijvoorbeeld niet buiten bent). Nadeel is dan weer dat gsm en internet plaatsbepalingen minder nauwkeurig zijn dan GPS. Daarom worden de drie gecombineerd. Gsm en internet zorgen voor een vlugge (minder nauwkeurige) plaatsbepaling, en die wordt wat later verder gepreciseerd met behulp van het GPS systeem.
Het komt er dus op aan te weten of de GPS app toelaat gps en internet plaatsbepaling uit te schakelen. Meestal is dat geen probleem. Met de algemene instellingen van je smartphone kun je het gebruik van cel en/of wifi netwerken uitschakelen, en het GPS systeem inschakelen. De GPS app kan dan enkel nog het GPS systeem gebruiken.
Je zal merken dat als je enkel van het GPS systeem gebruik maakt, er heel wat tijd over gaat om een eerste plaatsbepaling te bekomen. Naargelang de omstandigheden zijn 10 à 15 minuten geen uitzondering. Zorg dat je de GPS app voldoende op voorhand start zodat het systeem klaar is voor je aan de tocht begint. Eenmaal je een eerste positiebepaling hebt, zal de app normaal zijn werk doen zolang je die niet terug uitschakelt. Sommige GPS apps kun je in de achtergrond laten functioneren zodat het smartphone scherm zich kan uitschakelen als er een tijd niet mee gewerkt wordt. Dat spaart heel wat batterij capaciteit, maar schakelt de app niet uit zodat bij terug activeren van het scherm de positiebepaling niet opnieuw opgestart moet worden.

Samenvatting:
Als je een GPS app gebruikt die met op voorhand ingeladen ‘kaartmateriaal’ kan werken, en die toelaat uitsluitend het ‘GPS systeem’ te gebruiken bij de positiebepaling, DAN HEB JE HELEMAAL GEEN INTERNET VERBINDING NODIG OP JE SMARTPHONE.

Eigenlijk werkt je smartphone dan op identiek dezelfde manier als een ‘outdoor’ GPS systeem. Die toestellen hebben ook geen internetverbinding nodig, maar gebruiken uitsluitend de GPS satellieten, en werken met op voorhand ingeladen kaartmateriaal. Het enige verschil is dat het bij een smartphone nog wat langer duurt om de GPS zijn eerste positie te laten bepalen, maar dat is een technologisch verschilpunt dat met de tijd alleen maar zal verdwijnen. Voor het overige biedt de smartphone als GPS het grote voordeel dat hij ook voor heel wat andere zaken kan gebruikt worden.