Trouwe lezers van deze GPS Info rubriek hebben het al lang begrepen. Als doorsnee wandelaars vinden we dat een smartphone ons als gps even goede diensten kan bewijzen als een outdoor gps toestel. De smartphone die we gebruiken werkt uiteraard met het Android besturingssysteem, al is het maar omdat voor die types toestellen de concurrentie ten volle kan spelen. En als overtuigde voorstanders van open source initiatieven voor alles wat met computer te maken heeft, zijn we helemaal gewonnen voor het OpenStreetMap project.
Combineer al die voorkeuren en het zal niemand verwonderen dat we voor onze Android smartphone op zoek gingen naar een navigatie app die volop gebruik maakt van OpenStreetMap (OSM). De app moet bovendien in staat zijn om offline te werken want tijdens onze tochten willen we niet afhankelijk zijn van batterij-verslindende internetverbindingen.
De keuze was vlug gemaakt. De Osmand app (OSM Automated Navigation Directions) werkt helemaal met OSM kaarten, en functioneert zowel off- als online. De app was uitsluitend beschikbaar voor Android smartphones, maar sinds 2015 is er ook een versie voor de iPhone.
De nodige info over de app vinden we op osmand.net. Voor Android kunnen we de app downloaden en installeren vanuit de Play Store. Er is een gratis versie (Free Osmand, zie het logo hiernaast) en een betalende versie (Osmand+, momenteel 6,49 Euro).
Het belangrijkste verschil tussen beide versies is het aantal kaarten dat kan ingeladen worden, en de beschikbaarheid van de Wikipedia informatie. In de gratis versie wordt het aantal kaarten beperkt tot 10. Er wordt altijd een wereldkaart geïnstalleerd zodat u met een landkaart zoals bv. België altijd minstens 2 kaarten installeert. Grotere landen zoals Frankrijk, Engeland en Duitsland zijn opgedeeld in kleinere stukken. Dat betekent dat met 10 kaarten toch altijd minstens de volledige Benelux en grote omliggende delen beschikbaar zijn op uw smartphone. Wie nog meer kaarten wil en ook de offline Wikipedia informatie wil downloaden zal met de glimlach de bescheiden bijdrage betalen die trouwens eerder bedoeld is om het het puike vrijwilligerswerk van de Osmand medewerkers te belonen.
De OsmAnd app is erg uitgebreid en biedt tal van mogelijkheden op het vlak van plaatsbepaling, installeren van kaarten, zoeken naar POI’s, zelf POI’s toevoegen, registreren en weergeven van tracks, offline routering en stembegeleiding, audio/video notities en foto’s toevoegen en delen.
Osmand moet zowat de meest veelzijdige en volledige navigatie app zijn die te krijgen is op Android smartphone. De keerzijde van de medaille is dat het voor een onervaren gebruiker soms moeilijk is om te weten waar alle instellingen en instructies zich bevinden, want er zijn er zoveel! Osmand leren gebruiken is vooral een kwestie van zoeken, proberen en ervaring opdoen.
Sinds april – mei 2015 is met de 2.0. versie de gebruikersinterface van Osmand volledig herwerkt en in lijn gebracht met de richtlijnen van Android. Het resultaat van die operatie is positief. De bediening en de intuïtiviteit van Osmand zijn er enorm op vooruit gegaan.
Als GR stappers maken we maar beperkt gebruik van de app. Meestal is dat om een track te volgen. Als de aanwijzingen en kaartjes in de topogids geen uitkomst meer bieden toont de plaatsbepaling ons waar we zijn op de kaart en ten opzichte van de track. Osmand toont ons ook waar eventueel een café, of een winkel/supermarkt, of een bushalte te vinden zijn in de omgeving.
De installatie van de Osmand app gaat vlot, alsook het downloaden en opslaan van kaarten voor offline gebruik. We deden dat met de snelle WIFI verbinding want afhankelijk van de grootte kan de installatie van de kaarten wel wat tijd vergen.
We zullen wel nooit model kunnen staan voor de typische gsm/smartphone gebruiker die permanent verbonden moet zijn met de buitenwereld en zich mislukt en vergeten voelt als er vijf minuten geen sms, gesprek of e-mail zijn/haar onmisbaarheid aantonen. Voor we gps gebruikten werd tijdens onze tochten de telefoon maar sporadisch ingeschakeld, bv. om een belbus te reserveren. Nu blijft de smartphone ingeschakeld omwille van de gps app. De bel en internet functies schakelen we nog altijd uit.
Meestal hebben we de gpx track van de tocht in Osmand geladen en laten we de app opstaan. Het scherm staat uit. Als we het eens niet meer redden met de GR tekens ter plaatse en kaartjes in de topogids, dan consulteren we de app. Die toont waar we ons bevinden, al of niet ten opzichte van de track. Bij twijfel wijst de app de juiste richting aan, zo eenvoudig is het. Tegelijk wordt het tochtverloop opgenomen zodat we eventuele wijzigingen achteraf makkelijk kunnen opnemen in de track. Eigenlijk gebruiken we de smartphone precies als een outdoor gps toestel: volledig offline. Op die manier ondervinden we ook geen probleem met de batterij capaciteit. Die gaat vlot een ganse dag mee en laat toe de bel- en internetfuncties in te schakelen wanneer nodig, bv. om openbaar vervoer mogelijkheden uit te pluizen.